Hakkında

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programı 4 akademik yıl ve 240 AKTS ders yüküne sahip bir eğitim programıdır. Eğitim dili Türkçedir.

Misyonumuz, üst düzey mesleki formasyona, klinik karar verme, problem çözme becerilerine ve etik değerlere sahip, araştırmacı, paylaşımcı fizyoterapistler yetiştirmektir. 

Bu doğrultuda vizyonumuz fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim alanında eğitim ve öğretim veren, gelişen teknolojilere, araştırma ve geliştirmeye açık, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir kurum olmaktır.

Öğrencilerimiz, alacakları lisans eğitimi sonucu "Fizyoterapist" unvanı alarak mezun olmaktadır. Fizyoterapist, hekim tarafından tanısı konulmuş olan hastayı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon kapsamında değerlendiren, gerekli tedavi planına kısa ve uzun dönem ihtiyaçlarına göre karar veren, bu plan dahilinde fizyoterapi ve rehabilitasyonunu yerine getiren sağlık meslek elemanıdır. Dolayısıyla hareketlerinde yetersizlikleri, fonksiyonel bozukluklar, zihinsel yetersizlikler veya ağrı, duyu problemleri gibi sorunları olan kişilerde, koruyucu, bozuklukları düzeltici, fonksiyonu geliştirici ve fiziksel yetersizliği en aza indirici çalışmaları yaparken hasta ve ailesi ile doğrudan ilişkidedir.  Fizyoterapist, hastalık durumları dışında ise, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirlemek, planlamak ve uygulamaktan sorumludur.

Fizyoterapistlerin en sık çalıştıkları alanlar; nörolojik hastalıklar, ortopedi ve travmatolojik hastalıklar, romatoloji, kalp-dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları, kadın ve erkek sağlığı, spor yaralanmaları, el yaralanmaları, beyin cerrahisi, plastik cerrahi, genel cerrahi sonrası gelişen sağlık sorunlarının, geriatri, devamlı bakım ve reanimasyon, evde bakım ve ağrı tedavisi, kaplıca tedavisi, akuaterapidir. Buna ilave olarak, fizyoterapistler toplum temelli rehabilitasyon ve koruyucu rehabilitasyon adı altında, aktif yaşam tarzının kazanılması, günlük yaşamda vücut mekaniğine uygun hareketlerin benimsenmesi, bedensel, zihinsel, işitsel veya görme engeli olan kişilerin kinestetik his ve bedensel farkındalıklarının geliştirilmesi, yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda da çalışmaktadırlar. Bu bağlamda fizyoterapistlerin çalışma alanları:

Kamu ve özel hastaneler

Yataklı tedavi merkezleri

Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Poliklinikler

Sağlık ocakları

Spor kuruluşları ve kulüpleri

Sağlık ve spor merkezleri

Sağlık turizmi merkezleri

Okullar ve engeli olan çocuklara yönelik okullar

Özel eğitim merkezleri

Özel dal merkezleri

Kaplıca merkezleri

Huzurevi ve bakım evleri

Belediyeler

Evde bakım merkezleri

Hasta veya engeli olan kişilere yönelik merkezler, dernekler (örn. Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Evde Bakım Derneği, Omurilik Felçliler Derneği, Alzheimer Derneği vb.)

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile ilgili Medikal Cihaz Firmaları

Rehabilitasyon Teknolojileri ve Rehabilitasyon Mühendisliği Firmaları

Endüstriyel rehabilitasyon kapsamında fabrikalar

Protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezleri şeklinde sıralanabilir.

Bölümümüz, donanımlı akademik kadrosu ile YÖK’ün önerdiği Çerçeve Eğitim Programı (ÇEP) kapsamında eğitim-öğretimini sürdürmektedir. Bölümün seçkin akademik kadrosu eğitim ve öğretim hizmetlerini sürdürürken, donanımlı laboratuvarları ile öğrencilerin teorik bilgilerini pratik dersler ile birleştirmeleri, hastane ve kurumlarda yapılan klinik çalışma ve uygulamalara hazır hale gelmelerini sağlamaktadır.

Bölümün öğrenci ve öğretim üyeleri için değişim ve hareketlilik programlarını içeren uluslararası ortaklıkları bulunmaktadır.  Bu ortaklıklar kapsamında bilimsel çalışmalar da yürütülmektedir.